Werkt op alle devices
5x meer slaginskans
Breed aanbod
Header background

VMBO | HAVO | VWO | Rijbewijs

Gratis oefenvragen en proefexamens

Fietsstroken

Fietsstroken

 

Voor fietsers zijn er verschillende plekken waar ze kunnen fietsen. Echter, veel mensen weten niet het verschil tussen de fietsstrook en een suggestiestrook. Wanneer moet je er verplicht gebruik van maken en wanneer niet? En nog belangrijker, hoe herken je op welke van deze twee je rijdt? Het is belangrijk om de verkeersregels voor op de fiets te kennen, ook als je in een auto rijdt. Zo weet je namelijk ook hoe je in de auto rekening kunt houden met fietsers. Leer het dus ook goed met je auto theorie examen.

Fietsstroken

Fietsstrook

Een fietsstrook kun je herkennen aan een doorgetrokken of onderbroken streep aan de zijkanten van de weg. Op dit gemarkeerde gedeelte van de weg is dan een afbeelding van een fiets weergegeven.

Het is verplicht om gebruik te maken van een fietsstrook als fietser. Voor een auto of ander voertuig dan een fiets is het verboden om te stoppen, te parkeren of stil te staan op een fietsstrook.

Als een doorgetrokken streep de fietsstrook aangeeft, is het verboden voor andere voertuigen dan een fiets om op de fietsstrook te rijden. Als twee fietsers naast elkaar willen rijden, mag je wel de fietsstrook overschrijden. Als een onderbroken streep de fietsstrook aangeeft, mogen andere voertuigen wel op de fietsstrook rijden (dus niet stoppen of parkeren).

Suggestiestrook

Een suggestiestrook kun je herkennen aan een onderbroken streep aan de zijkant van de weg. Bij een suggestiestrook staat er echter geen afbeelding van een fiets weergegeven. Het is gebruikelijk dat een fietser op deze strook fietst, omdat je zo veel mogelijk rechts hoort te houden, maar verder biedt het geen enkele rechten aan een fietser. Alle andere voertuigen mogen ook van de suggestiestrook gebruik maken.

Het is dus vooral belangrijk voor andere voertuigen dan fietsers om de regels over fietsstroken te kennen. Zo weet je namelijk of je mag stoppen op het fietspad om bijvoorbeeld te lossen of te laden of om een andere reden. Bij het theorie examen oefenen is het dus belangrijk om ook over de fietsstroken te leren.