Werkt op alle devices
5x meer slaginskans
Breed aanbod
Header background

VMBO | HAVO | VWO | Rijbewijs

Gratis oefenvragen en proefexamens

Coronamaatregelen en rijexamen

Coronamaatregelen en rijexamen

COVID-19 raakt alle sectoren. Ook die van de rijlessen- en examens. Anderhalve meter afstand houden maakt klassikaal oefenen met theorie lastig, rijlessen moeten aangepast worden en ook het afnemen van examens kan alleen als er aan bepaalde regels voldaan wordt.

Theorie-examen bij het CBR

Wie theorie-examen doet bij het CBR moet uiteraard ook anderhalve meter afstand houden. In de examenzaal staat daarom minstens één lege stoel tussen elke kandidaat en de volgende. Dat betekent dat er minder kandidaten per keer examen kunnen doen, maar ook dat het veilig is naar het CBR te komen voor een examen.

Er is een aantal regels waaraan het CBR je vraagt te houden. Ten eerste moet je er voor zorgen dat je een kwartier voor aanvang van het examen op de locatie bent. Ga vooral niet eerder naar binnen! Gebruik je de aanmeldzuil dan maak je deze eerst goed schoon met het aanwezige schoonmaakmiddel. Gebruik je een kluisje, dan maak je deze ook eerst schoon. Ook je identiteitsbewijs ontsmet je eerst met het schoonmaakmiddel voordat je deze aan een medewerker van het CBR geeft. Tijdens het examen kan je geen vragen stellen. En ten slotte: heb je ziekteverschijnselen, dan moet je het examen verplaatsen. Dat kan je zelf doen via de opleider en er zijn geen extra examenkosten aan verbonden.

Praktijkexamen bij het CBR

Ook voor het praktijkexamen geldt dat je vijftien minuten voor aanvang van het examen op de locatie bent. Wacht buiten in of bij het examenvoertuig, de examinator komt naar jou toe. Maak je identiteitsbewijs schoon voordat je deze aan de examinator geeft. De examinator stelt je een aantal vragen over je gezondheid en bepaalt aan de hand van de antwoorden of het examen door kan gaan. Of jij, of de examinator draagt een mondkapje. Deze krijg je van het CBR. En ten slotte: heb je ziekteverschijnselen, dan moet je dit aangeven bij je opleider. Deze verplaatst dan het examen. Daar zijn geen extra examenkosten aan verbonden.

Belangrijk is dat jij jouw deel van de auto schoonmaakt voordat je aan het examen begint, dus portiergrepen, stuur, bedieningspanelen en gordelsluiting. De examinator maakt zijn of haar kant van de auto schoon. Je instructeur mag niet meerijden, een tolk kan ook niet mee. Je instructeur is niet bij het eindgesprek aanwezig, maar kan het gesprek wel meeluisteren via jouw mobiele telefoon. De instructeur kan zich echter niet in het gesprek moeien omdat zijn telefoon op stil moet staan.

De nieuwe maatregelen kunnen extra stress met zich meebrengen. Daarom is het goed extra te oefenen met stof. Dat geldt voor zowel de theorie als praktijk. Op Oefentoetsen.nl kan je oefenen met een breed scala aan examenstof om zeker en met vertrouwen het examen in te stappen.

 

Coronamaatregelen en rijexamen